Рейтинг:  0 / 5

Звезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активнаЗвезда не активна
 

401 267

"Многовековая традиция взаимодействия славянской и тюркской культур, является основой для скорейшей нормализации двухсторонних отношений между Российской Федерацией и Турецкой Республикой", – такое мнение высказал Глава общественного движения крымскотатарского народа "КЪЫРЫМ" Ремзи Ильясов, комментируя послание Президента Турции, в котором Реджеп Тайип Эрдоган принес официальное извинение и выразил свою заинтересованность в урегулировании ситуации, связанной с гибелью российского военного самолёта.

"На самом деле те, кто пристально следил за конфликтом, понимали, что в этой опасной ситуации, лишь глубоко моральная выдержка и ясность ума нашего Президента В.В. Путина, не допустила крупного военного конфликта, в который Россию пытались втянуть силы, организовавшие государственные перевороты и войны в Югославии, на Ближнем Востоке, Украине. Зато нобелевскую премию мира порой получают сценаристы "цветных революций", а предпринимаемые усилия человека, искренне пытающегося остановить войны на Ближнем Востоке и Украине, убийства мирных граждан, намеренно замалчиваются телевидением западных агентств и изданий", – привел Ремзи Ильясов свои слова, сказанные на II-ом Съезде Межрегионального общественного движения крымскотатарского народа "КЪЫРЫМ" и в своих комментариях в связи с инцидентом со сбитым военным самолетом.

Те, кто присутствовал на II-ом Съезде, прошедшем в декабре месяце прошлого года, наверное, помнят, что сказал Ремзи Ильясов: "Раз уж это случилось. И если это ошибка. Извинись, докажи, что дорожишь двухсторонними отношениями".

В свете произошедших событий он отметил, что "в этой непростой ситуации турецкий лидер предпринял очень мудрый политический шаг, выразив своё сочувствие и глубокие соболезнования семье погибшего российского пилота и принеся извинения. Значимость данного политического шага воистину огромна. Выбранный курс, без сомнения, найдет поддержку турецкого народа. Посмотрите, сколь существенно ситуация изменилась в течение недели. Придавая этому должное значение, российская сторона уже со своей стороны предприняла шаги, направленные на урегулирование конфликта, в целях создания благоприятной атмосферы для восстановления взаимопонимания и доверия.

Главное сегодня это переосмыслить произошедшее, найти путь для налаживания не просто партнерства, а надежного партнерства. Определенно, что в этом свою роль могут сыграть тюркские народы, которые, как известно, очень болезненно восприняли разрыв отношений между Россией и Турцией. Славянские и тюркские народы остаются по-прежнему тесно связанными друг с другом политически и духовно, в том числе и через многочисленные родственные связи.

Имея перед собой пример отказа от санкций и сегодняшнее восстановление отношений, мы крымские татары с надеждой смотрим на укрепление дружбы и доброжелательности между Россией и Турцией. Именно в этом духе и с такими мыслями мы все более осознаем и становимся все более уверенными в том, что роль, которую мы хотели бы играть, действительно заложит фундамент крепкой дружбы и окажет максимальное содействие этим важным процессам.

Необходимо также осознать роль России и Турции в обеспечении региональной безопасности, борьбе с терроризмом и экспортом "цветных революций. В этой связи призываю Турецкое руководство также предельно взвешено подойти к вопросам, касающимся Крыма и действиям киевского режима в целом.

Реджеп Тайип Эрдоган сумел выбрать точку опоры, которая в реально существующих условиях позволит начать эффективную работу по преодолению кризиса и достижению стратегических задач России и Турции, реализация которых обеспечит российскому и турецкому народам мир, процветание и благополучнее".

Выступление Ремзи Ильясова

на II-ом съезде Межрегионального общественного движения крымскотатарского народа "КЪЫРЫМ"

(Извлечение)

Уважаемые друзья! Среди множества событий последнего времени ни одно не смогло вызвать у меня большего волнения, сожаления и озабоченности, чем то, сообщение в котором говорилось о сбитом бомбардировщике Российской Федерации, имевшим место 24 ноября 2015 года.

Я согласен с позицией нашего Президента Владимира Владимировича Путина. Это была пиратская атака, причем спланированная и заранее подготовленная. Я также полностью поддерживаю его высказывания, что турецкий народ не виноват, он стал заложником политики руководства Турции.

Отношения накаляются, в средствах массовой информации обсуждаются сценарии возможного военного конфликта. Ну если это случилось. И если это ошибка. Ну извинись, докажи свое доброе отношение. Нет, надо ведь сказать на весь мир, что мы не боимся России и, если подобное повториться, мы сделаем тоже самое. Зачем? От таких заявлений страдают лишь простые граждане, и россияне, и турки и другие народы?

На самом деле те, кто пристально следил за конфликтом, понимали, что в этой сложнейшей ситуации, лишь глубоко моральная выдержка и ясность ума нашего Президента Владимира Владимировича Путина, не допустила межцивилизационного конфликта, в которую ее пытаются втянуть США. Зато нобелевскую премию мира порой получают именно разжигатели войн, сценаристы "цветных революций", а человек, который искренне пытается остановить войны на Ближнем Востоке, убийства миллионов мусульман, наших братьев, лишь получает удары в спину. Так кто агрессор, кто по настоящему, борется с терроризмом? Всему миру уже стало ясно, кто, чем занимается.

Ну, а руководители Турецкой Республики один за другим делают противоречивые заявления. Если Реджеп Тайип Эрдоган ищет пути встречи с Владимиром Владимировичем Путиным, чтобы попытаться урегулировать противостояние, то другие, в частности, министр иностранных дел Турции Мевлют Чавушоглу говорит, что их терпению есть предел. На что намек? Думаю беспокоиться, что у России кончатся ракеты не надо – это должны отчетливо понимать все.

Имея перед собой пример отказа от санкций, мы крымские татары с надеждой смотрели на укрепление дружбы и доброжелательности между Российской Федерацией и Турецкой Республикой. Именно в этом духе и с такими мыслями мы все более осознавали и становились все более уверенными в том, что роль, которую мы хотели бы играть, действительно заложит фундамент крепкой дружбы и окажет максимальное содействие этим важным процессам.

Все мы знаем, высоко ценим и остаемся благодарными братскому турецкому народу за их постоянную помощь, которую они оказывали нам, особенно в периоды возращения на Родину. Поэтому я категорически не приемлю и решительно осуждаю заявление заместителя директора крымскотатарского телеканала ATR Айдера Муждабаева, который заявил о том, что Турция никогда активно не поддерживала крымских татар.

Мы не дети, склонные тешить себя самообманом, мы взрослые люди, поэтому понимаем, что заявление этого человека и подобных ему честолюбцев, интриганов, болтунов, шарлатанов и плутов в первую очередь являются провокациями.

Нельзя обойти молчанием и тот факт, что дестабилизация ситуации в Сирии во многом является результатом текущего внешнеполитического курса американо-британского империализма, в которую втянули, к моему глубокому сожалению, и Турцию. Хорошо известно, что Ислам не призывает к убийству невинных людей и не одобряет его. К несчастью, люди иногда используют религию для оправдания нетерпимости, насилия над человеком и даже убийства. Речь идет уже не о религиозной вере, но о господстве, искренняя вера лишь предлог для тех, кто хочет сохранить монополию власти.

Ни для кого более не секрет, что после Крымских событий, проект объединения мира под руководством США в условиях бездействия ООН, фактически провалился. Ведь на самом деле выбор крымчан не только знаковое событие для отечественной истории, но также и для мировой, поскольку оно положило конец глобальному доминированию США. Очевидно, что именно по этой причине был запущен так называемый проект "Исламское государство", в который вовлекли много дружественных стран по отношению к России, к моему глубокому сожалению и еще раз повторюсь Турцию…

 

Эрдогъан таянч нокътасыны тапа бильди

«Славаян ве тюрк медениетлерининъ озьара багъларына аит чокъ асырлыкъ аньане Русие Федерациясынен Тюркие Джумхуриети арасындаки эки тарафлама мунасебетлернинъ олдукъча тездже тегиз ёлгъа минмеси ичюн эсас оларакъ хызмет эте», – деди Къырымтатар халкъы «Къырым» джемаат арекетининъ башы Тюркие Президентининъ мураджаатына изаат беререк. Белли ки, Реджеп Тайип Эпрдогъан озь мураджаатында ресмий суретте афу сорап, Русиенинъ арбий учагъы урып тюшюрильмеси мунасебетинен пейда олгъан вазиетни тюзетювден менфаатдар олгъаныны сёйледи.

«Асылында конфликтни дикъкъатнен козетип баргъанлар яхшы анълай эдилер ки, бу телюкели вазиетте анджакъ Президентимиз В.В. Путиннинъ буюк рухий чыдамлылыгъы, акъыл-зекявети саесинде балабан арбий къавгъагъа ёл берильмеди. Албу ки, Югославияда, Якъын Шаркъта, Украинада девлет девирювлери тешкиль эткен, дженк ачкъан кучьлер Русиени де шойле къавгъагъа огъратмагъа истеген эдилер. Чешит тюрлю ренкли революцияларнынъ сценарийджилери кимерде Нобельнинъ тынчлыкъ ичюн мукяфатыны алалар, Якъын Шаркъта ве Украинада дженкни джан-юректен токътатмагъа истеген адамнынъ арекетлери акъкъында исе Гъарп телевидениесинде, матбуат васталарында лям-мим денильмей», – деп хатырлатты Ремзи Ильясов къырымтатар халкъынынъ «Къырым» регионларара джемаат арекетининъ II съездинде айткъан сёзлерини эм де урып тюшюрильген арбий учакънен багълы инцендент хусусында берген изаатларыны.

«Арекетимизнинъ былтыр декабрь айында олып кечкен  II съездинде булунгъан адамлар,  мен о вакъыт айткъан сёзлеримни хатырлайдырлар. Мен бойле деген эдим: «Иште оладжакъ шей олды. Олар янълыштылар. Амма, хата яптынъмы, афу сора, эки тарафлама мунасебетлерни къыйметли бильгенинъни исбатла», – деди о ве «бу муреккеп вазиетте Тюркиенинъ лидери  эляк олгъан рус пилотынынъ къорантасына терен тазие бильдирип, афу сорамакънен гъает акъыллы сиясий адым аткъаныны» къайд этти. Бу сиясий адымнынъ эмиети керчектен де буюктир. Президент Эрдогъаннынъ туткъан ёлуна тюрк халкъы шубесиз къолтутаджакътыр. Бакъынъ, вазиет бир афта ичинде не къадар денъишти! Русие тарафы бунъа кереги киби къыймет кесерек, озь тарафындан конфликни битирювге, озьара анълашув ве ишанчны гъайрыдан тиклемек ичюн келишикли муит яратувгъа догърултылгъан арекетлер япмакъта.

Бугуньде-бугунь энъ эсасы – олып кечкен шейлерге янъыджасына бакъып, хулясалар чыкъармакъ, адий ортакълыкъ дегиль, ишанчлы ортакълыкъ ичюн темелли ёллар къыдырмакътыр. Бу эснада тюрк халкълары муим роль ойнай билелер, чюнки олар да, Русиенен Тюркие арасындаки мунасебетлер бозулмасына буюк къайгъынен бакъкъан эдилер. Славян ве тюрк халкълары шимди де бири-биринен сиясий ве маневий джеэттен сыкъы багълы олып къалмакъталар, шу джумледен чокътан чокъ тувгъанлыкъ багълары сакъланып къалмакъта.

Биз, къырымтатарларнынъ козю огюнде бугуньде-бугунь санкциялардан вазгечилир, мунасебетлер  гъайрыдан тикленилир экен, биз Русиенен Тюркие арасында достлукъ ве эйи мунасебетлер пекинеджегине умютнен бакъамыз. Иште, айны шу рухта ве айны шойле фикирлернен биз бу шейни эп яхшыджа анълап,  биз ойнамагъа истеген роль акъикъатен къавий темель къояджагъына ве муимден муим джерьянларгъа олдукъча буюк дестек оладжагъына эмин олаятамыз.

Региональ телюкесизликни теминлевде, террорджылыкъкъа ве «ренкли революцияларнынъ» экспортына къаршы куреште Русие ве Тюркиенинъ ойнагъа ролюни де анълап етмелимиз. Бу мунасебетнен Тюркие девлетининъ ёлбашчылыгъыны Къырымгъа даир меселелерге ве умумен алгъанда Киев режимининъ арекетлерине олдукъча тюшюнип-ташынып янашмагъа чагъырам.

Реджеп Тайип Эрдогъан таянч нокътасыны тапа бильди ки, бу таянч нокътасы шимдики керчек  шараитте инкъиразны битирюв ве Русие эм де Тюркиенинъ стратегик макъсадларына иришюв боюнджа семерели ишни башламакъ имкяныны берип, мезкюр вазифелер эда этильгени такъдирде Русие ве Тюркие халкълары ичюн барышыкъ, инкишаф ве осюв темин этилир».

 

Ремзи Ильясовнынъ къырымтатар халкъынынъ «Къырым» регионларара джемаат арекетининъ II съездинде япкъан чыкъышындан

Урьметли достлар! Сонъки вакъытта юзь берген чокътан чокъ вакъиалар сырасында бир вакъиа мени энъ буюк эеджангъа, языкъсынув ве къасеветке огъратты. Лаф 2015 сенеси ноябрь 24 куню Русие Федерациясынынъ бомбардуман учагъы урып тюшюрильмеси акъкъында кете.

Бу меселеде мен Президентимиз Владимир Владимирович Путиннинъ позициясына къолтутам. _Бу – айдутларджа уджюм эди. Эм кунь-эвельден планлаштырылып, азырланылгъан уджюм эди. Бунынънен берабер мен Президентнинъ бунда тюрк халкъынынъ къабааты ёкътыр, халкъ Тюркие ёлбашчылыгъы туткъан ёлнынъ реинине чевирильди, деген сёзлеринен де разым.

Мунасебетлер кет-кете кергинлеше, кутьлевий информация васталарында башлана биледжек арбий къавгъанынъ чешит сценарийлери музакере этиле. Иште, оладжакъ шей олды. Олар янълыштылар. Амма, хата яптынъмы, афу сора, эки тарафлама мунасебетлерни къыйметли бильгенинъни исбатла! Ёкъ, ойле япмайлар да, «Биз Русиеден къоркъмаймыз, бойле шей даа бир кере текрарланса, кене урып тюшюрирмиз» дие бутюн алемге яйгъара къопаралар. Не ичюн бойле япалар? Бойле шейлерден тек адий адамлар – эм тюрклер, эм русиелилер, дигер халкълар зарар корелер.

Асылында конфликтни дикъкъатнен козетип баргъанлар яхшы анълай эдилер ки, бу телюкели вазиетте анджакъ Президентимиз В.В. Путиннинъ буюк рухий чыдамлылыгъы, акъыл-зекявети саесинде балабан арбий къавгъагъа ёл берильмеди. Албу ки, Югославияда, Якъын Шаркъта, Украинада девлет девирювлери тешкиль эткен, дженк ачкъан кучьлер Русиени де шойле къавгъагъа огъратмагъа истеген эдилер. Чешит тюрлю ренкли революцияларнынъ сценарийджилери кимерде Нобельнинъ тынчлыкъ ичюн мукяфатыны алалар, Якъын Шаркъта дженкни джан-юректен токътатмагъа истеген, миллионларнен мусульманларнынъ, бизим бирадерлеримизнинъ ольдюрильмесине ёл бермемеге истеген  адамнынъ исе сыртына пычакъ уралар. Шай экен,  ким агрессор да, ким терроржылыкъкъа къаршы керчектен куреше? Ким ненен огърашкъаныны энди бутюн дюнья биле.

Затен Тюркие Джумхуриетининъ ёлбашчылары бири-бири артындан къарама-къаршылыкълы беянатларнен чыкъышлар япалар. Реджеп Тайип Эрдогъан зыддиетлерни битирмек ичюн Владимир Владимирович Путиннен корюшмек ёлларыны къыдыргъан бир вакъытта тыш ишлер назири Мевлют Чавушогълу оларнынъ сабырлары артыкъ тюкенгенини сёйлей. О не демек истей? Мен беллесем, Русиенинъ ракеталары битер, деп раатсызланмакъ керекмейдир – эм буны эр кес яхшы анъламалы.

Тюркие девлети Русиеге нисбетен санкциялар кечирмектен баш чеккенде биз, къырымтатарлар эки девлет арасында достлукъ ве эйи мунасебетлер даа зияде пекинеджегине умют эткен эдик. Иште, айны шу рухта ве айны шойле фикирлернен биз бу шейни эп яхшыджа анълап,  биз ойнамагъа истеген роль акъикъатен къавий темель къояджагъына ве муимден муим джерьянларгъа олдукъча буюк дестек оладжагъына эмин олаятамыз.

Къардаш тюрк халкъы бизге хусусан Ватангъа къайтув девиринде даима ярдым эткенини биз унутмаймыз, бу ярдымгъа юксек къыймет кесерек, миннетдар олып къаламыз. Шунынъ ичюн де мен ATR къырымтатар телеканалы мудирининъ муавини Айдер Муждабаевнинъ Тюркие ич бир вакъыт къырымтатарларгъа фааль суретте ярдым этмеген эди, деген беянатына кесен-кес къаршы чыкъам.

Биз озь-озюни алдатмагъа севген балалар дегильмиз, биз бу адамнынъ ве онынъ киби шуретперестлернинъ, фесатчыларнынъ, бошбогъазларнынъ, доландырыджы ийлекярларнынъ беянатлары – башта бир провокация олгъаныны билемиз.

Чокъусы джеэттен Америка-Британия империализми туткъан тышкъы сиясий ёлнынъ нетиджесинде Суриедеки вазиет де изден чыкъарылгъаны хусусында индемемек мумкюн дегиль. Языкълар олсун, бу ишке Тюркиени де джельп эттилер. Биз яхшы билемиз ки, Ислям дини къабаатсыз адамларны ольдюрмеге изин бермей, атта буны укюм эте. Амма, бахткъа къаршы, адамлар кимерде озь чыдамсызлыгъы, сабырсызлыгъы, башкъа адамларгъа япкъан зорбалыкъларыны ве атта къатилликлерини диннен орьтмеге тырышалар. Бунда лаф дин ве иман акъкъында дегиль, укюмдарлыкъ япмагъа ынтылув акъкъында кете. Дин ве иман – акимиет монополиясыны сакълап къалмагъа истеген кимселер ичюн анджакъ бир маначыкътыр.

Кимсеге сыр дегиль ки, дюньяны АКъШ ёлбашчылыгъы алтында бирлештирмек, бунынъ ичюн БМТнинъ арекетсизлигинден файдаланмакъ лейхасы Къырым вакъиаларындан сонъ бербат олды. Асылында къырымлыларнынъ сечими тек мемлекет тарихы ичюн дегиль, бутюн джиан тарихы ичюн гъает эмиетли бир вакъиа олды, чюнки АКъШнынъ глобаль севиеде устюнлигини битирди. Аян-ашкярдыр ки, шу себептен «Ислям девлети» деп адландырылгъан янъы лейха ишлеп чыкъылды ве бунъа Русиеге  дост олгъан бир чокъ мемлекетлер ве, текрар языкъсынам, Тюркиени де джельп эттилер…

 

Умуммиллий Къырымтатар газетасы Янъы дюнья 2016с., июль 8 джума №26. Эрдогъан таянч нокътасыны тапа бильди.